veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Reisadvies Balearen (Spanje)

Op www.veiligopreis.info vind je uitgebreid reisadvies per land. Op deze pagina staat het reisadvies voor de Balearen. Voor het reisadvies voor het vasteland van Spanje kunt u naar REISADVIES SPANJE gaan.

De Balearen is een archipel, een eilandengroep gelegen in de Middellandse Zee die behoort tot Spanje. De Balearen bestaat uit 6 Spaanse eilanden te weten:
Ibiza
Mallorca
(Majorca)
Menorca
(Minorca)
Formentera

en de onbewoonde eilanden Cabrera en Dragonera.

Het eiland Ibiza is vooral bekend vanwege het uitgaansleven en trekt daardoor veel jongeren. Daarnaast zijn er op Ibiza tal van prachtige witte zandstranden.

Het eiland Mallorca is een populaire vakantiebestemming, men treft hier veel Duitse en Britse toeristen. Menorca is een groen eiland, hier vindt men bossen van pijnbomen en zeedennen en tal van plantensoorten. Formentera heeft geen vliegveld en is alleen per boot bereikbaar en is onder andere bekend om nudisten stranden. De kleinste eilanden zijn de onbewoonde eilanden Cabrera en Dragonera, beide Spaanse eilandjes zijn beschermd natuurgebied.

De Balearen behoren aan Spanje en moeten dan ook gezien worden als een land binnen de Europese Unie met alle regels die van toepassing zijn op het overschrijden van de grens. Voor het reizen naar de Balearen dient met in bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart, net als voor de rest van Spanje.

 

Reisadvies Balearen

Voor de Balearen geldt een laag tot gemiddeld risicoprofiel. Als toerist zijn er weinig bijzondere calamiteiten op de Balearen waar je rekening mee moet houden. Reizen binnen de Balearen kan in de regel zonder risico. Zoals in ieder land ter wereld komt ook hier kleine criminaliteit voor.

Noodnummers op de Balearen
Algemeen alarmnummer : 112
Politie : 112
Brandweer : 112
Ambulance / Eerste Hulp : 112
NL consulaat Palma : +34 971 721 64 93
NL ambassade Madrid : +34 91 353 75 00
Gezondheidsrisico's op de Balearen

Het risico op reizigersziektes is relatief laag op de Balearen. Net als op iedere warme bestemming dien je op te passen met voedsel. Het nuttigen van kwetsbare producten kan reizigersdiarree of zelfs voedselvergiftiging ten gevolge hebben. Over het algemeen is het met de hygiënische omstandigheden van voedingsmiddelen goed gesteld op de Balearen.

Sommige zomers is er op de stranden van Ibiza, Mallorca en Mernorca flinke overlast door kwallen. Kwallenbeten kunnen flink jeuken en zelfs pijnlijk zijn. Houd de media goed in de gaten omtrent mogelijke kwallenplagen.

Voor de Balearen zijn geen inentingen verplicht.

Leidingwater
Het kraanwater op de Balearen is niet geschikt als drinkwater. U wordt geadviseerd het kraanwater niet te drinken vanwege het hoge chloorgehalte. Het is verstandig mineraalwater uit fles te drinken.

Natuurgeweld & extreem weer op de Balearen

Net zoals op het vasteland van Spanje, komt ook op de vakantie eilanden de Balearen bosbrand voor. Ibiza werd in 2011 getroffen door een grote bosbrand. In Mallorca woedde in juli 2013 een felle bosbrand die meer dan 2000 hectare bos in as legde. Open vuur en gebruik van barbecue zijn hierdoor op veel plaatsen verboden.

Risico's per onderdeel
kans op aardbevingen : zeer klein
kans op bosbranden : redelijk groot in de zomermaanden
kans op orkanen : zeer klein
kans op overstromingen : klein
kans op tornado's : zeer klein
kans op extreme hitte : redelijk groot in de zomermaanden, vooral in de regio Andalusië
kans op extreme kou : zeer klein

Uitgebreide klimaat- en weerinformatie over de Balearen is te vinden op klimaatinfo Balearen.

Criminaliteit & reizen op de Balearen

Zoals overal op de wereld is ook op de Balearen kleine criminaliteit aanwezig. Zakkenrollers en tasjesdieven zijn actief op toeristische en druk bezochte plaatsen, zoals bijvoorbeeld de weekmarkten en hippiemarkt op Ibiza. Ook de “lieve” rozenverkoopsters zijn op straat en de terrassen aanwezig en proberen u op te lichten, of in het slechtste geval te bestelen. Laat op de standen niet uw waardevolle spullen onbeheerd achter. Maak in een appartement of hotelkamer gebruik van een kluis voor uw waardevolle spullen en sluit ramen en deuren slotvast af, want ook inbraken komen voor.

Drugs:
Het in bezit hebben van drugs en meenemen van drugs is bij Spaanse wetgeving verboden. De Spaanse straffen op drugsbezit en drugssmokkel zijn hoog. Toch is er op het feesteiland Ibiza drugs verkrijgbaar en wordt in het uitgaansleven drugs gebruikt. Let er op dat het gebruiken van (onbekende) drugs gevaarlijke gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. In 2013 waren “foute” xtc pillen in omloop die levensgevaarlijk waren. Ook het gebruik van de gevaarlijke partydrugs methamfetamine heeft tot slachtoffers geleid. Het nemen van teveel drugs (overdosis) en de combinatie van verschillende soorten drugs en drugs met alcohol eisen jaarlijks vele slachtoffers en zelfs enkele doden.

Balconing:
In de Balearen vielen in 2013 meer dan 30 (zwaar) gewonden en 9 doden door “balconing”. Ongelukken die voorkwamen bij het even overstappen naar een ander balkon, of vanaf het balkon proberen het zwembad in te springen. Vaak speelde het gebruik van drank of drugs een grote rol bij deze ongelukken.

Bomaanslagen, terreur en geweld op de Balearen

In het verleden gelde voor geheel Spanje een verhoogde terreurdreiging vanwege aanslagen door de ETA. In 2009 werd een aanslag gepleegd in een restaurant in Palma de Mallorca. Sinds 11 januari 2011 heeft ETA een staakt-het-vuren afgekondigd en zijn de gewapende activiteiten gestaakt. De kans op grootschalig geweld op de Balearen is vrij klein.

 

Meer informatie over de Balearen

Op de volgende sites kun je handige reisinformatie en tips over de Balearen vinden:
Ibiza informatie
Mallorca informatie
Mallorca voor beginners
wikipedia

Algemeen reisadvies

Hoe hoog een bepaald risico is, is mede afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, het reisdoel en actuele omstandigheden. Heel wat ellende is te voorkomen. De vele tips die op deze site gegeven worden zouden daar zeker aan bij moeten dragen. Er is niet zelden gewoonweg sprake van domme pech. Soms ben je gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Voor iedere bestemming, dus ook voor de Balearen, geldt dat een goede reisvoorbereiding essentieel is. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de risico's, laat je goed voorlichten over noodzakelijke en gewenste inentingen en wees er zeker van dat alle reisdocumenten in orde zijn. Zorg ervoor dat thuisblijvers zoveel mogelijk op de hoogte zijn van je reisschema. Zorg ervoor geregeld contact te houden met het thuisfront, zodat zij zeker weten dat het goed gaat met je. Mocht je in het buitenland in de problemen komen, wend je dan tot de lokale of dichts bijgelegen ambassade of consulaat. Houd er rekening mee dat de samenwerking met politie en andere instanties in den vreemde niet altijd soepel verloopt.

Disclaimer
De informatie die op
www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Vaak zijn we daarbij afhankelijk van externe bronnen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar wij hanteren een eigen systeem van reisadvisering. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet geannuleerd worden. Mocht er informatie op deze site die volgens u niet correct of inmiddels achterhaald is, dan kunt u dat doorgeven via e-mail.
 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie