veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging ontstaat door het nuttigen van besmet voedsel of besmet water. De besmetting ontstaat door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten welke in grote ziekmakende hoeveelheden aanwezig zijn of zich later in het lichaam vermenigvuldigen. Daarnaast kan een vergiftiging ontstaan door het binnen krijgen van toxines, giftige stoffen, die in voeding (of drinken) aanwezig zijn. De besmetting, tevens infectie genoemd, kan ontstaan door slechte bereiding van het voedsel, niet goed gekoeld bewaren, aanraking met ander besmet voedsel (kruisbesmetting), besmet water of besmette voorwerpen. Besmetting of kruisbesmetting kan ontstaan door het niet goed wassen van de handen bij bereiding van eten, het gebruiken van slecht gereinigd keukengerei, zoals messen en snijplanken, of het niet goed gekoeld of te lang bewaren van etenswaren. Daarnaast is het goed bereiden van voeding belangrijk.

Voedselvergiftiging veroorzakende bacteriën komen voor in rauw vlees, rauwe groenten, rauwe eieren, melkproducten en besmet water. Veel voorkomende bacteriën die voedselinfectie veroorzaken zijn:
- Bacillus cereus: vaak aanwezig in bereide rijst gerechten.
- E.coli: voorkomend in rauw vlees en niet gepasteuriseerde melk.
- Listeria: zwangere vrouwen worden hiervoor gewaarschuwd om risicoproducten als voorverpakte vis, rauwmelkse producten en rauw vlees te mijden.
- Salmonella: veel voorkomend in kip en eieren.
- Bij besmet water moet u niet alleen denken aan zwemwater maar ook aan ongezuiverd kraanwater wat men drinkt en ongezuiverd water wat wordt gebruikt om de (rauwe) groente mee te wassen of om ijsklontjes van te maken. Het water kan bacteriën bevatten waarvan men ziek wordt.

 

Voedselvergiftiging symptomen
De verschijnselen van voedselvergiftiging kunnen na enkele uren of na enkele dagen optreden. De tijd tussen de besmetting en het ziektebeeld worden noemt men incubatietijd. In de meeste gevallen is bij voedselvergiftiging de incubatietijd tussen de 1 tot 3 dagen. Voedselvergiftiging is herkenbaar aan de volgende symptomen:
- misselijkheid, buikpijn, buikkramp
- hoofdpijn
- diarree
- braken
- koorts

Bij Botulisme en paralytische schelpdiervergiftiging kunnen verlammingsverschijnselen voorkomen. Bij langdurige diarree of bloederige diarree, verlammingsverschijnselen en hoge koorts kunt u het beste contact opnemen met een arts. De symptomen van voedselvergiftiging zijn vaak hetzelfde als bij reizigersdiarree.

Voedselvergiftiging behandelen
In de meeste gevallen verdwijnt het ziektebeeld van voedselvergiftiging vanzelf binnen enkele dagen, zonder dat u daarvoor bij een arts op bezoek hoeft te gaan. U kunt natuurlijk altijd voor de zekerheid een arts raadplegen. Uw lichaam verliest veel vocht. U moet extra water of een andere drank drinken om dit vochttekort aan te vullen. Niet in alle landen kan het water uit de kraan als drinkwater worden gebruikt. Bij de apotheek zijn speciale middelen verkrijgbaar die de vochtbalans kunnen regelen. Een bekend middel is ORS, een poeder welke in water wordt opgelost. Pillen om diarree te stoppen helpen niet om te genezen, maar ze kunnen het wel prettiger maken als u moet reizen. Zorg dat u uw handen regelmatig en goed wast, zeker na de stoelgang, om besmetting naar anderen te voorkomen.

Voedselvergiftiging voorkomen
Het is moeilijk om voedselvergiftiging helemaal te voorkomen. De bacteriën die de voedselinfectie veroorzaken zijn vaak in het voedsel aanwezig, alleen niet in grote ziekmakende aantallen. Door verkeerde behandeling kan de bacterie uitbreiden en hierdoor ziekmakend worden.
Goed koel bewaren: Goed koelen stopt de groei van bacteriën.
Afdekken: door producten af te dekken voorkomt u kruisbesmetting.
Goed heet bereiden: Bakken en koken zorgt ervoor dat door de hoge temperatuur bacteriën dood gaan.
Hygiënisch werken: Keukengerei en werkblad na gebruik goed reinigen. Handen wassen.
Als u een verlaagde weerstand heeft is het verstandig om sommige producten met een verhoogde kans mijden, hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan rauwe vleesproducten, rauwe eiproducten, melkproducten zoals schepijs, en kraanwater als drinkwater, ijsblokjes of spoelwater.

 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie