veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Reizigersdiarree

Reigersdiarree, in het buitenland "Travellers' diarrhoea" (TD) of "Turista" genoemd, ontstaat door het binnenkrijgen van ziektekiemen of bacteriën via besmet eten of faecaal verontreinigd water. Besmetting wordt veroorzaakt door bacteriën en parasieten zoals bij een voedselvergiftiging of door een virus. Reizigersdiarree komt veel voor in landen met een warm klimaat en primitievere omstandigheden. Hoge temperaturen en slechte hygiëne vormen de bron van besmetting. Zelfs in de beste hotels kan het voorkomen.

Uit Brits onderzoek in 2010 van Health Protection Agency bleken de volgende landen te behoren tot de reizigersdiarree top-10 bestemmingen:
1. Egypte, 2. India, 3. Thailand, 4. Pakistan, 5. Marokko, 6. Kenia, 7. Tunesië, 8. Caribisch gebied, 9. Mexico, 10. Malta
Andere ziektes die kunnen ontstaan door besmet drinkwater en besmet voedsel zijn Cholera en Hepatitis A.

 

Reizigersdiarree symptomen
Wanneer men minimaal drie maal op een dag last heeft van dunne waterige ontlasting, diarree, spreekt men over reizigersdiarree. Kenmerken van reizigersdiarree kunnen zijn (hevige) buikkrampen, dunne ontlasting, misselijkheid en koorts. "Turista" kan in een milde vorm voorkomen welke meestal na enkele dagen uit zichzelf verdwijnt. Er zijn echter gevaarlijke vormen bekend met hoge koorts en bloederige of slijmerige ontlasting.

Reizigersdiarree behandelen
Bij reizigersdiarree is kans aanwezig op uitdroging, het lichaam verliest immers veel vocht. Vooral jonge kinderen en ouderen zijn extra vatbaar voor uitdroging. Meestal gaat reizigersdiarree vanzelf na enkele dagen over. Een middel dat goed werkt tegen diarree en wat eigenlijk standaard in je reisbagage moet zitten is Imodium of een vergelijkbaar geneesmiddel dat de werkzame stof loperamide bevat. Dit medicijn is in verschillende vormen verkrijgbaar. Op reis zijn smelttabletten handig omdat je dan niet afhankelijk bent van de beschikbaarheid van veilig drinkwater. Het is aan te raden dit middel alleen te gebruiken indien de diarree je dermate hindert dat je niet fatsoenlijk kunt reizen, want de pillen stoppen de ontlasting. Bacteriën krijgen dan meer kans je lichaam binnen te dringen en schade te veroorzaken. Lees voor het gebruik ook absoluut de bijsluiter.

Extra drinken is van belang om zodoende genoeg vocht binnen te krijgen en houden. Drink geen alcohol en appelsap, dit kan tegenovergesteld werken. Ook het drinken van melkproducten worden tot na enkele dagen na genezing afgeraden. Eventueel kan ORS-poeder in water worden opgelost om de vochtbalans te regelen en uitdroging te voorkomen. Baby's, jonge kinderen en ouderen zijn extra vatbaar voor uitdroging en complicaties. Bij deze groepen en bij ernstige vormen is het verstandig een arts te raadplegen. In sommige gevallen wordt een antibiotica voorgeschreven. Als het wat beter gaat kunt u het beste licht verteerbare voeding nemen als soep, vezelrijk brood, aardappel, rijst, kip en banaan.

Reizigersdiarree voorkomen
Het voorkomen van reizigersdiarree is lastig. Er is momenteel geen vaccin voor beschikbaar, maar een aantal factoren heeft u in eigen hand. Besteed extra aandacht aan persoonlijke hygiëne, was voor het nuttigen van eten altijd uw handen. Drink geen kraanwater in het buitenland, vermijd producten die in aanraking zijn geweest met onzuiver kraanwater zoals rauwe afgespoelde groente en fruit, maar ook ijsblokjes. Eet goed verhit vlees en groente, goed doorbakken en gekookt, ter plaatse verse bereid en heet opgediend. Vermijd lauw opgewarmd voedsel. Eet goed gekoelde melkproducten, denk hierbij aan schepijs en zachte kazen.

 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie