veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Reisziekte

Reisziekte is een veel voorkomende bewegingsziekte. Bewegingsziekte noemt men ook wel kinetose. De oorzaak van bewegingsziekte is dat de hersenen tegenstrijdige pulsen ontvangen van het evenwichtsorgaan en de ogen. Bewegingen of schommelingen waaraan het lichaam niet gewend is worden wel waargenomen door het evenwichtsorgaan, maar de ogen registreren de bewegingen niet. Bekende vormen van reisziekte, ofwel bewegingsziekte, zijn wagenziekte, zeeziekte en vliegziekte. Reisziekte komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen van reisziekte
Vermoeidheid, vermoeide ogen, duizeligheid, misselijkheid soms zelfs tot braken, bleek uiterlijk, transpireren of hyperventilatie. Zodra het vervoermiddel stopt of men uit het vervoermiddel is gestapt stopt de misselijkheid en voelt men zich beter worden.

 

Voorkomen van reisziekte
Reisziekte kun je op de volgende manieren voorkomen:
- probeer hoofdbewegingen te beperken.
- Zorg voor zicht en oriëntatie naar buiten. Kijk naar buiten, probeer te oriënteren op een ver verwijderd object.
- Ga in een auto of bus voorin zitten naast de bestuurder. Op een boot kunt u beter in het midden gaan zitten, aangezien de boot daar het minst schommelt.
- Zorg voor frisse lucht.
- Voorkom onnodige schommelingen en bewegingen door (als het mogelijk is) rustig en geleidelijk de weg te volgen, geleidelijk snelheid opvoeren of snelheid minderen. Informeer de bestuurder dat u wagenziek bent zodat deze zijn rijstijl daarop kan aanpassen.
- Eet minimaal een half uur voor vertrek als u moet eten. Neem een licht verteerbare maaltijd zonder veel vet. Drink geen koffie of alcohol.
- Bij apotheek en drogist zijn middelen verkrijgbaar tegen bewegingsziekte. Informeert u vooraf bij arts of apotheek over de verkrijgbare middelen en welk middel het beste past bij uw reis.
Wagenziek en busziek
Een veel voorkomende reisziekte is wagenziekte, ook wel autoziekte genoemd. In een bus spreekt men over busziekte. Vooral achterin de auto of bus kan dit leiden tot een vervelend misselijkmakend gevoel. Als u last heeft van wagenziekte kan dit worden opgelost door zelf achter het stuur te zitten. Is dit niet mogelijk dan is naast de bestuurder zitten ook een goede optie. U kunt dan namelijk meekijken en ziet welke beweging in de weg gaat volgen, hetgeen de wagenziekte verminderd. Als u met een bus reist is het verstandig om voorin te gaan zitten. Vraag de bestuurder rustig te rijden, langzaam door een bocht te gaan en geleidelijk optrekken en afremmen. Bij drogist en apotheek zijn tal van middelen tegen reisziekte verkrijgbaar.

Zeeziek
Bij reisziekte op een boot spreekt men over zeeziekte. Zeeziek zijn is erg vervelend, omdat u niet zomaar van boord kan stappen zeeziekte het optreedt. Iedereen kan zeeziek worden, ook de beste zeelieden. Ook als je nooit eerder last hebt gehad van zeeziekte kan het opeens opspelen. Zeeziekte wordt veroorzaakt door de schommeling op de ruwe zee. Door hoge golven en schommelingen is het lastig oriënteren op de horizon. De beste plaats op een boot wanneer u zeeziek wordt is boven op het dek, in het midden van de boot. In het midden is de boot het meest stabiel en zijn de minste schommelingen. Na enkele dagen past het lichaam zich aan en went aan de schommelingen. Zo kan het zijn als u weer van boord af bent en in een bed ligt op de vaste wal u toch het gevoel heeft dat u nog schommelt.

 

Luchtziek
Reisziekte in het vliegtuig wordt vliegziekte of vluchtziekte genoemd. Doordat het zicht in een vliegtuig beperkt is heeft u ook hier problemen met oriëntatie op de horizon. Het nemen van onverwachte scherpe bochten en hoogteverschillen versterken dit gevoel. U voelt uw maag haast omdraaien. De beste zitplaats bij vliegziekte is ter hoogte van de vleugels. Op deze plaats is de stabiliteit het grootst.

Hoogteziekte
Hoogteziekte ( AMS: Acute Mountain Sickness) wordt veroorzaakt door een zuurstof tekort op een plaats hoger dan 2000-2500 meter. Het lichaam heeft tijd nodig om aan deze andere zuurstofwaarde te wennen. Indien men het lichaam niet genoeg tijd geeft aan de omgeving te wennen kunnen symptomen ontstaan als hoofdpijn, misselijkheid of benauwdheid. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot de dood.

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie