veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Medicijnen

Het kan voorkomen dat u medicatie nodig heeft tijdens uw reis of verblijf in het buitenland. Echter zijn niet alle medicijnen vrij mee te nemen over de grens. Sommige voorgeschreven medicijnen vallen onder de Opiumwet en kunnen worden beschouwd als verboden opiaten (drugs). Dergelijke medicijnen zijn niet vrij te koop en alleen op doktersrecept te verkrijgen. U kunt hierbij denken aan sterke kalmeringspillen en sterke pijnstillers. Maar ook medicijnen tegen ADHD, zoals Retalin en Concerta, vallen onder de Opiumwet. In sommige landen kan het bij zich hebben van dergelijke medicijnen leiden tot gevangenisstraffen. Het is daarom van belang dat u zich goed informeert of u de benodigde medicijnen kan en mag meenemen op reis.

Medicijnen meenemen
Het is verstandig voldoende benodigde medicijnen mee te nemen voor de gehele reis. Het kan immers voorkomen dat op uw reisbestemming geen apotheek in de nabijheid is. Bewaar de medicatie in de bijbehorende verpakking, zodat het duidelijk is dat het om medicijnen gaat. Het is toegestaan om benodigde medicijnen voor onderweg bij vluchten in uw handbagage te vervoeren. Let hierbij op de voorwaarden voor handbagage, zoals het verpakken van vloeistoffen. Een doktersrecept van uw medicatie, op naam gesteld en bij voorkeur ook in het Engels, moet u in sommige gevallen kunnen tonen aan de lokale douane of autoriteiten. Let op de houdbaarheidsdatum van de medicijnen. Soms is hetzelfde benodigde medicijn niet verkrijgbaar in een land. Medicijnen kunnen duur zijn. In Nederland merkt u daarvan vaak weinig omdat de medicijnen worden vergoed door uw verzekering. In het buitenland dient u medicijnen ter plaatse te betalen. Later kunt u meestal deze onkosten weer bij uw verzekering reclameren.

 

Medicijnen binnen de Schengenlanden
Wanneer u binnen de Schengenlanden reist of verblijft dient u voor medicijnen die vallen onder de Opiumwet een Schengenverklaring te hebben. In deze verklaring staat vermeld dat u de medicijnen nodig heeft. Door uw arts wordt deze verklaring ondertekend om vervolgens door de Inspectie voor Gezondheidszorg al of niet te worden goedgekeurd. Een Schengenverklaring is slechts 30 dagen geldig. Reist u dus langer dan 30 dagen dan zult een een tweede Schengenverklaring moeten hebben. Voor eventuele vragen en de aanvraag van een Schengenverklaring kunt u terecht bij Farmatec.

Medicijnen buiten de Schengenlanden
Wanneer u buiten de Schengenlanden reist of verblijft dient u een Engelstalige Schengenverklaring te hebben. Deze verklaring is een jaar geldig. U dient de Schengenverklaring te laten opstellen en ondertekenen door uw arts. De ingevulde en ondertekende Schengenverklaring wordt vervolgens ingestuurd naar Farmatec die deze verder in behandeling neemt.

Voorbehoedsmiddelen
Het is verstandig om voorbehoedsmiddelen mee te nemen. Voorbehoedsmiddelen als condooms beschermen u tegen seksueel overdraagbare ziektes. Door condooms mee te nemen kunt u veilig vrijen. Voor de dames is het verstandig voldoende anticonceptiemiddelen (de pil) mee te nemen. De pil helpt niet om seksueel overdraagbare ziekten te voorkomen. De pil
beschermt tegen ongewenste zwangerschap. Eventueel kan de pil worden gebruikt om de menstruatieperiode uit te stellen. Zorg dat de pil tijdig wordt geslikt en houd rekening met tijdverschillen. Indien de pil te laat wordt ingenomen kan de werking minder betrouwbaar worden. Informeer hierover bij uw huisarts of apotheker.

Verbanddoos
Het aanwezig hebben van een verbanddoos in de auto is in sommige landen verplicht. Daarnaast is het altijd erg handig om onderweg wat eerstehulpmiddelen pleisters, verband, diarreeremmers en pijnstillers als paracetamol bij te hebben. Als u hiervan snel iets nodig heeft hoeft u niet eerst op zoek te gaan.

 

Handige reismiddelen
Sommige medicijnen, crème, zalfjes, poedertjes en pilletjes zijn handig om in uw reisbagage bij u te hebben.:
- Medicijnen tegen reisziekte: Veel mensen hebben last van reisziekte. Wagenziek, busziek, vluchtziek en zeeziek behoren tot de reisziekten. Meer over reisziekte leest u op reisziekte. Meer over hoogteziekte vindt u op hoogteziekte.
- Diarreeremmers: Altijd handig om bij u te hebben. Naast diarreeremmers is het verstandig om vochtregulerende middelen te gebruiken. Middelen als ORS voorkomen uitdroging. Meer over reizigersdiarree leest u op reizigersdiarree.
- Ontstopping: het kan natuurlijk ook voorkomen dat u het tegenovergestelde van diarree oploopt, een verstopping. Een middel als lactulose zorgt weer voor een verbeterde stoelgang.
- Pijnstillers en koortsremmers: Paracetamol is een effectieve pijnstiller. Voor kinderen is er naast de tablet ook kinderparacetamol of een zetpil verkrijgbaar. Paracetamol werkt tevens als koortsremmer.
- Oordopjes: Bij hoogteverschillen en drukverschillen, zoals bij vliegreizen, kunt u last krijgen van uw oren. Hiervoor zijn speciale oordopjes verkrijgbaar die oorpijn kan voorkomen.
- Muggenmiddelen: Op sommige bestemmingen zult u zich moeten beschermen tegen muggen. Muggen kunnen ziekten overbrengen zoals malaria, Dengue, chikungunya en gele koorts. Preventieve middelen als Deet bieden u bescherming. Bent u toch gestoken dan is een middel tegen jeuk ook prettig.
- Teken: Teken zijn de overbrengers van de ziekte van Lyme. Teken komen veel voor in bosrijke gebieden. Door hetdragen van bedekte kleding kunt u een tekenbeet voorkomen. Teken kunt u het beste verwijderen met een tekentang.
- Zonnebrand: bescherm u altijd tegen de zon en smeer u gedurende de gehele dag goed in. Gebruik een zonnebrandmiddel met een hoge factor. Vermijd op warme bestemmingen de zon op het heetst van de dag (tussen 12.00 uur en 15.00 uur).
- Voorbehoedsmiddelen: condooms beschermen tegen seksueel overdraagbare ziekten. Voor dames is het verstandig om bij gebruik van anticonceptiemiddelen ook tijdens een lange reis (vlucht) anticonceptie bij te hebben.
Inentingen en vaccinatie:
Voor sommige bestemmingen dient u zich te beschermen door middel van vaccineren (inenten) tegen besmettelijke ziekten zoals bijvoorbeeld malaria, cholera of hepatitis. Voor actuele informatie welke inenting u nodig heeft voor uw bestemming kunt u kijken op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie