veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Douane

De Douane (Belastingdienst) controleert personen en goederen die Nederland inreizen en uitreizen. Bij een Douanecontrole bent u verplicht mee te werken en meegevoerde bagage te openen. Indien u goederen bij heeft waarover belasting moet worden betaald, dient dit ter plaatse te worden voldaan. U dient aankoopbewijzen en rekeningen te kunnen overleggen. Verboden goederen worden in beslag genomen en daarnaast wordt u in de meeste gevallen strafrechtelijk vervolgd.

Souvenirs
Veel reizigers nemen vanuit het buitenland souvenirs en andere goederen mee. Wanneer u goederen uit het buitenland meeneemt krijgt u mogelijk te maken met de regels van de Douane. Het is daarom verstandig u vooraf goed te informeren over wat u wel en wat u niet mee mag nemen. Wees voorzichtig met het meenemen sommige souvenirs. Souvenirs van koraal en ivoor, (opgezette) dieren, delen van dieren, planten en zaden kunnen geheel verboden zijn in Nederland. Voor het uitvoeren van sommige bedreigde dier- en plantsoorten heeft u een uitvoervergunning nodig van het land van bestemming. In bepaalde gevallen is een Cites-invoervergunning benodigd.

 

Nepmerken
U kent vast wel de goedkope "merkartikelen" die u in veel winkels wordt aangeboden voor hele lage prijzen. Kleding, horloges, tassen, schoenen, parfums, illegale cd's en dvd's. Vaak betreft dit imitatieproducten. Bekende merken worden hierbij vervalst geproduceerd. U kunt er van uit gaan als de prijs laag is het geen origineel merkgoed betreft. Het is verboden nepmerken in Nederland in te voeren of aanwezig te hebben. Een geringe hoeveelheid is in sommige gevallen toegestaan. Overschrijdt u de toegestane hoeveelheid dan kan bij controle door de douane alles in beslag worden genomen en wordt u daarnaast strafrechtelijk vervolgd. Op de website van de douane kunt u meer informatie vinden over welke goederen u als reiziger in welke hoeveelheden ongestraft mag meenemen. Het per post versturen of online aankopen van imitatieartikelen is geheel verboden.

Wapens en imitatiewapens
In het buitenland worden vaak in winkels wapens en imitatiewapens verkocht. Imitatiewapens zijn wapens die lijken op echte wapens. Het lijkt onschuldig en lijkt speelgoed. Bekende imitatiewapens, ook wel look-a-likes genoemd, zijn de bibiguns (balletjespistolen) en alarmpistolen. Deze wapens lijken op een echt vuurwapen (pistool, revolver of geweer) en hebben vaak dezelfde afmetingen. Alle (speelgoed)wapens die lijken op een echt vuurwapen zijn in Nederland verboden. Ook bepaalde soorten messen, pepperspray, traangas, harpoenen en katapulten zijn vallen in Nederland onder de verboden wapens. Koop dus nooit dergelijke (imitatie)wapens. Wapens worden in de Nederlandse Wet Wapens en Munitie onderverdeeld in 4 categorieën. Indien u in bezit bent van een wapen welke hieronder valt kunt u hiervoor strafrechtelijk worden vervolgd.

Drugs
In het buitenland staan vaak hoge straffen op het gebruiken, bezitten, vervoeren, vervaardigen of kopen en verkopen van drugs. Er wordt in de meeste landen geen onderscheid gemaakt tussen harddrugs en softdrugs. Buitenlandse wetgeving is anders dan Nederlandse wetgeving (Opiumwet) en ook de buitenlandse gevangenissen kunnen erbarmelijk zijn. Neem nooit drugs mee, neem nooit drugs mee terug en gebruik ook op uw reisbestemming geen drugs. Let erop dat ook sommige medicijnen vallen onder opiaten en als drug worden gezien. Door de douane wordt streng gecontroleerd bij de zogenaamde risicovluchten uit landen waaruit veel verdovende middelen worden gesmokkeld.

 

EU-land of geen EU-land
Er wordt onderscheid gemaakt tussen het reizen in EU-landen en niet EU-landen. Hierdoor gelden verschillende regels voor het invoeren en uitvoeren van hoeveelheden van goederen.

Tax-free goederen
De hoeveelheid belastingvrije goederen die u mee mag nemen is beperkt. Het is hierbij van belang of u vanuit een EU-land of een niet-EU-land reist. Wanneer u teveel taxfree producten (sigaretten, alcohol, parfums, etcetera) bij u heeft dient u bij een douanecontrole ter plaatse de heffingen (belasting) en eventuele boete te voldoen. U dient aankoopbewijzen, rekeningen, te kunnen overleggen. "Tax-free" wil overigens niet altijd zeggen "goedkoopst". U zult merken als u op sommige bestemmingen rondkijkt naar soortgelijke producten u deze soms voor een lagere prijs kunt aanschaffen buiten de taxfree-shops.

Voor alle regels en wetgeving kunt u kijken op de website van de belastingdienst: www.belastingdienst.nl.
 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie