veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Scooter of quad huren

Op vakantie is er soms een ruim aanbod aan gemotoriseerde voertuigen die je kunt huren om een land te verkennen. Met een scooter kun je bijvoorbeeld vaak op plekken komen die met een auto niet altijd goed bereikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor een quad, die meer ingezet wordt om off-road de omgeving te verkennen. De risico's bij het huren van scooters of quads worden regelmatig onderschat. ook is men niet altijd op de hoogte van wettelijke verplichtingen ten aanzien van rijbewijs of leeftijd. Geregeld raken er dan ook vakantiegangers serieus in de problemen, met name bij een ongeval.

Scooterverhuur
Scooters zijn populaire vervoersmiddelen. De huurprijzen zijn interessant. Voor het huren van een bromscooter moet men in bezit zijn van een rijbewijscategorie AM (bromfiets). Let erop dat u geen zwaardere motorscooter huurt dan waarvoor u een geldig rijbewijs heeft, hoe makkelijk dit in sommige landen ook kan. In geval van een politiecontrole of aanrijding kunt u hiermee problemen krijgen. In de huurvoorwaarden zal ook hiervan iets zijn vermeld en is de huurder verantwoordelijk. Diegene die de huurovereenkomst aangaat wordt als bestuurder gezien. Veelal is het niet toegestaan andere bestuurders te laten rijden. Lees de huurvoorwaarden vooraf goed door en voorkom onverwachte kosten. U dient zich te houden aan de lokale verkeersvoorschriften, zoals bijvoorbeeld het verplicht dragen van een helm. Let erop dat de wegen in sommige landen in slechte staat zijn. Door warmte en vuiligheid kan het wegdek extreem glad zijn. Regen is extra gevaarlijk na een periode van droogte, want het water vermengt zich dan met stof en olie. Dit zorgt voor een soms onverwacht glad wegdek.

 

Quadverhuur
In het buitenland is het huren van een quad de laatste jaren toegenomen. Het is een trendy motorrijtuig welke ook geschikt is voor strand en onverharde wegen. Het besturen van een quad vereist echter enige ervaring. De wegligging en besturing van een quad zijn anders dan die van een auto of bromfiets. Daarin schuilt dan ook een gevaar voor de onervaren quadrijder. Vergeet niet om ook een helm te huren en te dragen indien dit verplicht is.

Volgens de wet in Nederland is een quad een drie- of vierwielig motorrijtuig. Er bestaan in Nederland 5 soorten quads;
1. Niet goedgekeurde quads voor de openbare weg
2. Quad goedgekeurd als bromfiets
3. Quad goedgekeurd als driewielig motorrijtuig
4. zware quad, goedgekeurd als auto (voorzien van goedgekeurde veiligheidsgordels)
5. Zware quad, goedgekeurd als bedrijfsauto (voorzien van goedgekeurde veiligheidsgordels)

De verkeersregels voor een quad in Nederland zijn afhankelijk van het type quad. Een quad bromfiets dient zich te houden aan de regels van een bromfiets. Voor het besturen van een bromfietsquad (maximaal 50cc) volstaat een bromfietsrijbewijs (rijbewijscategorie AM). De quad moet voorzien zijn van een kenteken en het dragen van een helm is verplicht.
Een driewielige quad en types goedgekeurd als (bedrijfs)auto dienen zich te houden aan de verkeersregels voor automobilisten. Voor deze zware quad types is een autorijbewijs (rijbewijscategorie B) verplicht. Bij een quad goedgekeurd als driewielig motorrijtuig is het dragen van een helm verplicht. Bij quads welke zijn goedgekeurd als auto of bedrijfsauto (zoals vermeld op het kentekenbewijs) is het dragen van de aanwezige originele goedgekeurde veiligheidsgordel verplicht.

Dragen helm verplicht
In Nederland is het dragen van een helm verplicht voor bestuurders en passagiers van bromfietsen, motorfietsen en driewielige motorvoertuigen zonder goedgekeurde gordelinrichting zoals een trike of quad. De helmplicht voor bovenstaande voertuigen is in de gehele EU van toepassing (er kunnen uitzonderingen zijn).
Ook in landen buiten de EU is het dragen van een helm vaak verplicht. Veelal rijden in het buitenland lokale bewoners zonder helm op een scooter, motor of quad. Indien men betrokken raakt bij een aanrijding of valpartij kan de verzekering problemen maken bij uitkering indien blijkt dat de verplichte helm niet werd gedragen. De lokale politie is meestal extra alert op toeristen zonder helm.

Verkeersregels buitenland
In het buitenland kunnen andere verkeersregels gelden voor bestuurders van scooters, quads en trikes. Informeer vooraf over de verkeersregels in het betreffende land. Houd u aan de verkeersregels. In het algemeen treedt de lokale politie strenger op tegen toeristen die zich hieraan niet houden, dan tegen de lokale bevolking.

 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie