veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Reisadvies Spanje

Op www.veiligopreis.info vind je uitgebreid reisadvies per land. Op deze pagina staat het reisadvies voor Spanje.

Spanje is een zelfstandig land en behoort tot Europa. Spanje behoort tot de populairste vakantiebestemmingen en trekt jaarlijks, procentueel gezien, zelfs de meeste buitenlandse toeristen ter wereld. Het meest toeristische deel van Spanje is Catalonië. Hieronder vallen de Pyreneeën, Costa Brava (Barcelona) en Costa Dorada. De Spaanse kusten zijn populaire vakantiebestemmingen en trekken dan ook veel toeristen in het voorjaar, zomer en najaar. Ook overwinteren in Spanje, bijvoorbeeld in Benidorm aan de Costa Blanca, is vanwege het aangename klimaat bij met name senioren een bekend fenomeen.

De Spaanse eilanden:
Tot Spanje behoort ook de ten Oosten in de Middellandse Zee gelegen eilandengroep de Balearen (Islas Baleares). De Balearen is een archipel en bestaat uit de 6 Spaanse eilanden: de grote bekende eilanden Mallorca (Majorca), Menorca (Minorca), Ibiza en Formentera en de kleinere eilanden Cabrera en Dragonera. Meer specifiek reisadvies voor de Balearen.

In de Atlantische Oceaan liggen de Islas Canarias, ofwel de Canarische eilanden. Deze Spaanse eilandengroep bestaat uit 13 eilanden. De grootste en meest bekende eilanden hiervan zijn Fuertaventura, Gran Canaria, La Palma, La Gomera, Lanzarote, en Tenerife. Meer specifiek reisadvies voor de Canarische eilanden.

Voor het reizen naar Spanje, waaronder de Balearen en Canarische Eilanden, dient met in bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

 

Reisadvies Spanje

Voor Spanje geldt een laag tot gemiddeld risicoprofiel. Als toerist dient u er rekening mee te houden dat bosbranden regelmatig voorkomen in Spanje. Reizen binnen Spanje kan in de regel zonder risico. Wel dien je zoals in ieder land oplettend te zijn. Kleine criminaliteit komt vrijwel overal ter wereld voor, zo ook in Spanje. Spanje behoort tot de armere landen van Europa en de werkloosheid is groot. Op het vaste land in Spanje moet je oplettend zijn voor diefstal op wegen en auto(snel)wegen wanneer mensen u willen laten stoppen of om hulp vragen.

Noodnummers in Spanje
Algemeen alarmnummer : 112
Politie : 091
Brandweer : 080 en 085
Ambulance / Eerste Hulp : 061
NL ambassade Madrid : +34 91 353 75 00
Gezondheidsrisico's in Spanje

Het risico op reizigersziektes is relatief laag in Spanje. Net als op iedere warme bestemming dien je op te passen met voedsel. Het eten van rauw of slecht doorbakken vlees kan risico’s met zich meebrengen. Dit geldt ook voor slecht gekoeld roomijs en softijs op straat en bij strandverkopers. Het nuttigen van kwetsbare producten kan reizigersdiarree of zelfs voedselvergiftiging ten gevolge hebben. Over het algemeen is het met de hygiënische omstandigheden van voedingsmiddelen goed gesteld in Spanje. Voor Spanje zijn geen inentingen verplicht. De medische voorzieningen in Spanje zijn bijzonder goed. Let er wel op dat voor medische zorg vaak ter plaatse direct contant moet worden betaald, en u dit later bij uw zorgverzekering of reisverzekering kunt claimen.

Leidingwater
Het drinken van kraanwater in Spanje vormt geen gezondheidsrisico. Het Spaanse kraanwater heeft een sterke chloorsmaak. Hierdoor gebruikt men als drinkwater in Spanje voornamelijk flessen bronwater.

Natuurgeweld & extreem weer in Spanje

Spanje wordt jaarlijks geteisterd door bosbranden. Vooral in de warme periodes en bij lang aanhoudende droogte geldt een hoog risico voor bosbranden in Spanje. Waar in Spanje bosbranden het meest voorkomen is lastig te voorspellen. U doet er verstandig aan voor vertrek de media te raadplegen voor mogelijk aanwezige dreigende bosbranden. De branden komen in geheel Spanje voor en variëren van kleine bosbrand tot grote bosbrand waarbij grote delen natuurgebied in vlammen opgaan en mensen moeten worden geëvacueerd. In de zomer van 2013 is meer dan 130.000 hectare bos door vuur vernietigd. Regelmatig blijkt dat de bosbranden opzettelijk zijn aangestoken en zijn er meerdere brandhaarden tegelijk. Ook het weggooien van een brandende sigarettenpeuk kan al leiden tot een brand.

Door EFFIS worden de bosbranden geregistreerd en in kaart gebracht. Voor een bosbranden overzicht in Spanje kunt u kijken op de bosbrandenkaart.

Risico's per onderdeel
kans op aardbevingen : zeer klein
kans op bosbranden : redelijk groot in de zomermaanden
kans op orkanen : zeer klein
kans op overstromingen : klein
kans op tornado's : zeer klein
kans op extreme hitte : redelijk groot in de zomermaanden, vooral in de regio Andalusië
kans op extreme kou : zeer klein

Uitgebreide klimaat- en weerinformatie over Spanje is te vinden op klimaatinfo Spanje.

Criminaliteit & reizen in Spanje

Men kan over het algemeen veilig door Spanje reizen. Uiteraard dient men altijd rekening te houden met kleine criminaliteit die men overal kan tegenkomen. Diefstallen en zakkenrollerij komen voor.

Op de Spaanse wegen:
U dient waakzaam te zijn op auto(snel)wegen voor mensen die uw hulp vragen bij pech, u willen laten stoppen voor iets. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij men via deze manieren toeristen heeft bestolen. Zorg dat u op een veilige plaats stopt, waar ook andere mensen aanwezig zijn. Houd ramen dicht en deuren op slot wanneer u het niet vertrouwt. Neem telefonisch contact op met de Spaanse politie (noodnummer 112) en vraag om advies. Laat de andere partij ook duidelijk zien dat u met de politie aan het bellen bent.

Indien u zelf autopech krijgt dient u rekening te houden met onverwacht hoge tarieven van takelbedrijven die u spontaan hulp aanbieden.

Zakkenrollers en oplichters:
Op alle toeristische plaatsen dient u altijd rekening te houden met aanwezigheid van zakkenrollers. In Barcelona dient u zeer oplettend te zijn, vooral op de Ramblas en in de metro en bus. Met name op druk bezochte toeristische plaatsen, bezienswaardigheden, straatartiesten, metro- bus- en treinstations, markten, terrassen en musea zijn onoplettende toeristen een doel van deze gauwdieven. Zakkenrollers werken vaak in groepjes en maken gebruik van afleiding, aanspreken, en lijfcontact.
Het is bekend dat er op toeristische plaatsen, waaronder in de grote steden als Madrid en Barcelona, oplichters actief zijn die zich voordoen als politie. Zij zeggen u dat ze van de politie zijn en zijn niet in uniform gekleed. Let op uw spullen. Als u niet zeker weet of iemand echt politie is bel 112 en vraag om advies. Ga voor het betalen van een eventuele boete naar een politiebureau.

Op Spaanse stranden:
Let goed op uw waardevolle spullen en laat deze niet onbeheerd op het strand liggen.
Op de Spaanse stranden ziet u vaak strandverkopers rondlopen met frisdrank, ijs en vers fruit. Daarnaast een aanbod van illegale gekopieerde cd’s en dvd’s en imitatie merkhorloges en zonnebrillen. Het merendeel van deze strandverkopers heeft geen vergunning en verkoopt illegaal hun spullen op de stranden. Deze illegale verkopers proberen soms hun slag te slaan door hoge prijzen te rekenen. Indien u iets wenst te kopen spreek dan vooraf duidelijk de prijs af. Onderhandelen in prijs is hierbij van groot belang. Neem het product niet aan voordat u een overeenkomst heeft. Laat u niet intimideren. Als u geen interesse heeft maak dit dan duidelijk en ga de discussie niet aan.

Balletje-balletje:
Het bekende spel met de notendopjes of bekers en het balletje kan men op straat tegenkomen. Meestal wordt het op een kartonnen doos gespeeld op drukke toeristische plaatsen. Balletje-balletje is geen kansspel maar een goocheltruck. Het is een verboden spel waarbij u voor de gek wordt gehouden door de vingervlugge speler. De aanwezige andere (winnende) spelers rondom het spel zijn handlangers. Zij houden de omgeving in de gaten en bij het zien van agenten wordt de hele boel snel opgeruimd. U bent uw inzet altijd kwijt!

Bomaanslagen, terreur en geweld in Spanje

Spanje had van 1961 tot aan 2010 te maken met aanslagen en terreurdreiging van de Baskische Afscheidingsbeweging, bekend als ETA (Euskadi Ta Askatasuna), welke strijd voerde tegen de Spaanse bezetting van het Baskenland. De strijd was vooral gericht op het Spaanse leger en politie. Op 11 januari 2011 werd een permanent staakt-het-vuren afgegeven en staakte de ETA gewelddadige acties waaronder ontvoeringen en bomaanslagen. Hierdoor is ook het risico op terreuraanslagen sindsdien sterk verminderd.

Een andere dreiging blijft bestaan vanuit terreurbeweging Al Qaida. Op 11 maart 2004 was deze organisatie verantwoordelijk voor de aanslagen op vier forensentreinen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Net als in veel andere West-Europese landen zijn nieuwe aanslagen door Al Qaida of gelieerde groeperingen niet uit te sluiten.

 

Meer informatie over Spanje

Op de volgende sites kun je handige reisinformatie en tips over Spanje vinden:
bijzondere plaatsen in Spanje
mooiste dorpjes in Spanje
steden in Spanje
Spanje informatie op landenwijzer.nl
Spanje informatie op landenportal.nl
Spanje informatie op landen.net
Spanje winterzon informatie
Spanje zomerzon informatie
Spanje zonkalender: de beste maanden voor een zonvakantie op Spanje

Algemeen reisadvies

Hoe hoog een bepaald risico is, is mede afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, het reisdoel en actuele omstandigheden. Heel wat ellende is te voorkomen. De vele tips die op deze site gegeven worden zouden daar zeker aan bij moeten dragen. Er is niet zelden gewoonweg sprake van domme pech. Soms ben je gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Voor iedere bestemming, dus ook voor Spanje, geldt dat een goede reisvoorbereiding essentieel is. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de risico's, laat je goed voorlichten over noodzakelijke en gewenste inentingen en wees er zeker van dat alle reisdocumenten in orde zijn. Zorg ervoor dat thuisblijvers zoveel mogelijk op de hoogte zijn van je reisschema. Zorg ervoor geregeld contact te houden met het thuisfront, zodat zij zeker weten dat het goed gaat met je. Mocht je in het buitenland in de problemen komen, wend je dan tot de lokale of dichts bijgelegen ambassade of consulaat. Houd er rekening mee dat de samenwerking met politie en andere instanties in den vreemde niet altijd soepel verloopt.

Disclaimer
De informatie die op
www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Vaak zijn we daarbij afhankelijk van externe bronnen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar wij hanteren een eigen systeem van reisadvisering. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet geannuleerd worden. Mocht er informatie op deze site die volgens u niet correct of inmiddels achterhaald is, dan kunt u dat doorgeven via e-mail.
 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie