veilig op reisreisadvies per landactueelhandige sites reisverzekering over ons


reisadvies per land

Reisadviezen van alle landen ter wereld zijn te vinden via onze reisadviezen pagina.

 

gezondheid & vaccinaties

cholera drinkwater hepatitis hoogteziekte malaria medicijnen  reisziekte reizigersdiarree
voedselvergiftiging

 

natuurgeweld

aardbevingen bosbranden
extreem weerorkanen
overstromingen lawines
tornado's vulkaanuitbarstingen

 

criminaliteit, douane & documenten

criminaliteit op reis douane drugs
paspoort & identiteitskaart
reisverzekering visum
woning achterlaten
woning beveiligen

 

reizen

auto huren
auto winterklaar checklist
reizen met de auto
reizen met de bus
reizen met de trein
reizen met kinderen
reizen met het vliegtuig
scooter of quad huren
sneeuwkettingen
winterbanden

 

bomaanslagen, terreur & geweld

ambassades & consulaten
bomaanslagen geweld
ontvoeringen oorlog
piraterij terreurdreiging

Woning veilig achterlaten

Niets is leuker dan genieten van een welverdiende vakantie. Het is de periode waar u al lange tijd naar uit kijkt. Daarom is het van belang dat uw leuke vakantie niet wordt verpest door slecht nieuw; een inbraak in uw woning. Het is van belang om uw woning goed te beschermen tegen inbrekers wanneer u op vakantie bent, maar ook wanneer u gewoon thuis blijft.
De vakantieperiode is voor woninginbrekers een geliefde tijd. Tegenwoordig gaat men het hele jaar door op vakantie en niet alleen tijdens het hoogseizoen. Misschien gaat u wel regelmatig een weekendje weg of een midweek of langere tijd er lekker even tussen uit. Een woning kunt u nooit 100% beschermen tegen inbrekers, het moet immers een woning blijven en geen bunker. Maar u kunt er wel voor zorgen dat uw woning voor de inbreker minder interessant wordt dan die van bijvoorbeeld de buren. Er zijn tal van kleine dingen in en rondom uw woning die u heel simpel zelf kunt toepassen waardoor de kans op inbraak in uw woning kan afnemen.

Caravan en beladen auto
Iedereen kan zien dat u binnenkort op vakantie gaat als de caravan bij uw huis op de oprit staat. Ook een met reisbagage volgeladen auto, al of niet met dakkoffer, op de oprit of recht voor de deur laat zien dat u op het punt staat te vertrekken. Probeer vooral hierdoor uw bepakte auto of caravan niet op uw oprit of recht voor uw deur te plaatsen. Het beste kunt u de auto en/of caravan pas volladen op het moment dat u ook daadwerkelijk gaat vertrekken.

 

Waardevolle spullen
Leg waardevolle spullen nooit in het zicht, een term die u vast wel eens heeft gehoord. Naast een laptop kunt u hierbij ook denken aan de autosleutel. Vaak hebben de (gouden) sierraden voor u meer een emotionele waarde dan een geldwaarde. Helaas heeft een inbreker hiervoor geen begrip. Goud en contant geld zijn een geliefde buit voor dieven. Het is makkelijk te vervoeren en levert veel op.
Berg waardevolle spullen en geld goed op. Het liefst in een hele dik gepantserde kluis welke verankerd zit in de muur. Mocht u een kluisje hebben, zorg dan dat deze heel goed aan de grond of muur vast is bevestigd, anders bent u de complete kluis met inhoud kwijt. Maar als u niet in bezit bent van een kluis kunt u ook uw waardevolle spullen opbergen op onlogische plaatsen of misschien een geheime opbergplaats.
Een gelegenheidsinbreker doorzoekt bijna altijd uw slaapkamer, de kledingkast, nachtkasjes, jaszakken en tassen. Dat is logisch want de meeste mensen bewaren hun sierraden in hun nachtkastje en geld in de portemonnee in de jas of tas. Waar u het beste uw spullen veilig kunt opbergen kunnen wij u niet adviseren, dat weet u waarschijnlijk zelf het beste. Maak van uw kostbare sierraden en bezittingen foto's of markeer deze, dat is makkelijker voor herkenning als ze ooit worden gestolen en later worden terug gevonden.

Buitenverlichting
inbrekers houden er niet van om in het donker te worden gezien of in het licht te werken. Zorg ervoor dat op donkere plaatsten rondom u woning zoals bij uw voordeur, oprit, tuinpad, achtertuin en achterdeur verlichting aanwezig is. Vooral bij vrijstaande woningen en hoekhuizen is het van belang de donkere zijden goed te verlichten. Vaak loopt hier naast het huis een tuinpad naar de achterzijde. Een buitenlamp met bewegingsmelder springt aan zodra iemand in de nabijheid komt. Buitenverlichting met schemerschakelaar gaat vanzelf aan zodra het schemerig of donker begint te worden en gaat vanzelf weer uit als het licht wordt.
Het is verstandig om een buitenlamp op een hogere plaats te hangen waar men niet zo makkelijk bij kan. Door een spaarlamp of ledlamp te gebruiken bespaart u op uw energieverbruik, hetgeen ook nog ten goede komt voor het milieu.

Verlichting in de woning
Als het vroeg in de avond binnen in uw woning nog donker is bent u waarschijnlijk niet thuis. Dit is in ieder geval vanaf buiten duidelijk zichtbaar. Een simpele en goedkope aanpassing is om een paar lampen in uw woning aan te sluiten op een tijdschakelaar.
U kunt de tijdschakelaar op verschillende tijden instellen. Door op verschillende verdiepingen in uw woning op verschillende tijdstippen een lamp te laten branden lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Daarnaast is het het gehele jaar prettig als er al een lichtje in uw huis brandt als u 's avonds na uw werk thuis komt. Door een spaarlamp of ledlamp te gebruiken bespaart u op uw energie.

 

Inklimmiddelen en opstap
Het is niet verstandig om een ladder los in uw achtertuin te bewaren, dat is vragen om problemen. Niet alleen ladders zijn geschikt om op te klimmen. Een tuinset en tafel kunnen als opstap worden gebruikt om bij een hoog gelegen klepraam te komen. Een afvalcontainer of vuilnisbak in de achtertuin is een handige verplaatsbare opstap en wordt daarvoor dan ook regelmatig door inbrekers gebruikt. Men klimt snel over een schutting en muur, of op het dak van de aanbouw of garage en benadert zo de eerste etage van uw huis. Ramen, dakramen en balkondeuren op de eerste verdieping zijn zwakke plaatsen. Inbrekers weten dit.
Daarnaast stapt de inbreker direct binnen in de slaapkamer, de plaats waar meestal de meeste kostbare spullen zijn te vinden.
Plaats de minicontainer, tuinset en andere klimmiddelen indien mogelijk tijdens uw afwezigheid binnen in de schuur of garage.

Sociale controle
Vertel uw buren dat u op vakantie bent en wanneer u weer terug komt. Een aardige buur, kennis of vriend kan uw woning mogelijk voor u in de gaten houden. Het kan handig zijn een huissleutel bij iemand achter te laten. In geval van calamiteiten kan op deze wijze een sleutelhouder ter plaatse komen en voor u tijdelijk waarnemen.

Gordijnen
Laat de gordijnen niet uw gehele vakantieperiode dicht. Het is overdag goed waar te nemen dat u hierdoor niet thuis bent.
Daarnaast kan een inbreker in een woning met gesloten gordijnen eenmaal binnen rustig zijn gang gaan zonder te worden gezien.
Vraag iemand om overdag gordijnen te openen en 's avonds te sluiten.

Post
Een losse brievenbus buiten de woning is minder veilig. Een dief kan gemakkelijk in deze losse brievenbus kijken en zelfs post eruit halen. Als de krant van gisteren nog in de brievenbus zit of een hoeveelheid post uit de brievenbus steekt is het duidelijk dat u nog niet thuis bent. Het is verstandig om dagelijks door iemand de post uit uw brievenbus of achter de voordeur te laten weghalen en deze in de woning uit het zicht weg te laten leggen. Om ervoor te zorgen dat u minder post ontvangt kunt u ook een NEE-NEE sticker op uw brievenbus plakken. U ontvangt dan geen reclamedrukwerk en geen huis-aan-huis bladen. Met een NEE-JA sticker ontvangt u geen reclamedrukwerk, maar wel de huis-aan-huis bladen.

Voordeur
Zorg dat tijdens uw vakantie het pad naar de voordeur of de oprit schoon is. Denk hierbij aan bladeren, onkruid maar ook de spinnenwebben bij de voordeur. Allemaal kleine dingen die mogelijk duidelijk kunnen maken dat het huis een tijdje niet bewoond is. In de winter verraadt een dik pak sneeuw een onbelopen pad naar de deur. Er zijn gevallen bekend dat door inbrekers stokjes tegen de voordeur werden geplaatst, of iets tussen de deur en kozijn, waardoor men kon zien dat de deur niet was geopend.
Een goede buur, kennis of familielid kan u hierbij vast helpen tijdens uw afwezigheid.

 

Internet
Veel mensen maken gebruik van websites zoals Hyves, Twitter, Facebook en andere websites waarop men berichten plaatst.
Het is in deze tijd niet verstandig om op websites te vermelden dat u op vakantie bent. Mocht u toch graag vanaf uw vakantieadres berichten sturen, zorg er dan voor dat uw profiel en berichten alleen voor genodigden leesbaar zijn.

Politie vakantiekaart
Als u op vakantie gaat kunt u dit veelal vooraf doorgeven aan de politie middels een politie vakantiekaart. De vakantiekaart kunt u op het politiebureau ophalen en inleveren. Op de vakantiekaart vult u uw gegevens in, de periode die u afwezig bent en gegevens van een contactpersoon / sleutelhouder. Het is niet zo dat de politie uw huis bewaakt, maar uw woning wordt meegenomen in de dagelijkse politie surveillance. In geval van calamiteiten, zoals inbraak of brand, is de politie in bezit van contactinformatie van een sleutelhouder die ter plaatse kan komen.

Woning beveiligen
Uw woning beveiligen is een goede investering en geeft uzelf een veilig gevoel. Bij beveiligen van uw huis kunt u denken aan gecertificeerde sloten, gecertificeerd hang en sluitwerk, dievenklauwen, anti-inbraakstrips, alarmsysteem en andere beveiligingsmiddelen. Goed gekeurd en gekwalificeerd hang en sluitwerk kost wel iets meer dan gewoon hang en sluitwerk, maar u heeft er uw hele leven lang in uw woning profijt van. U kunt uzelf hierbij laten adviseren door een erkend bedrijf. Een preventieadviseur komt bij u langs en kan u maatwerk leveren. Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) biedt u 90% minder kans op inbraak in uw woning.

Uitgebreid onafhankelijk advies over het woningbeveiliging vindt u op de pagina woning beveiligen.
 

 
 
Veilig op reis?

voorpagina
reisadvies per land
actueel nieuws
handige sites
reisverzekering
over ons

Laatste nieuws?

Wil je het laatste nieuws op het gebied van vakantie en veiligheid lezen? Volg ons dan via twitter!

 

Disclaimer
De informatie die op www.veiligopreis.info gegeven wordt is geheel vrijblijvend. Bezoekers kunnen geen enkel recht ontlenen aan de informatie die op deze site geboden wordt. Wij doen ons best om zo accuraat en actueel mogelijke informatie te plaatsen. Wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk als iemand schade oploopt in wat voor vorm dan ook die (deels) te wijten zou kunnen zijn aan de informatie die wij publiceren op onze website. De reisadviezen zijn geen officiële reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar eigen reisadviezen op basis van eigen ervaringen, actualiteiten en informatie van derden. Op basis van onze reisadviezen kunnen reizen en vakanties niet kosteloos geannuleerd worden.
Lees verder... of bekijk onze cookie-informatie

Copyright/auteursrecht
Alle materialen op deze site vallen onder het auteursrecht. Het is niet toegestaan om teksten van deze website te gebruiken binnen andere websites en overige media, tenzij hiervoor nadrukkelijk toestemming verleend is door veiligopreis.info
Lees verder...

klimaat informatie | landen informatie | steden informatie